Sinüzit Tedavisi Ankara
Burun etrafındaki kemikler içerisinde yer alan boşluklara “sinüs” adı verilmektedir. Sinüsler göz, burun ve yanak arkasındaki kanallar sayesinde burun bölgesine açılmakta, burada havayı ısıtıp nemlendirerek filtrelemektedirler. Sinüzit, sinüs boşluklarının maruz kalmış oldukları enfeksiyon sonucu iltihaplanmasıdır. Burunda oluşan tıkanıklık nedeniyle sinüslerin çalışma düzeni bozulmaktadır. Sinüzitler zaman dilimlerine göre 1-2 hafta sürmesi durumunda “akut sinüzit”, 2 haftadan fazla 12 haftadan az sürmesi durumunda “subakut sinüzit”, 12 haftadan uzun sürmesi durumunda ise “kronik sinüzit” olarak adlandırılır. Sinüzit hastalığını teşhis edebilmek için bilgisayarlı tomografi, alerji testi, burun salgı örneği alımı, endoskopi gibi yöntemler uygulanmaktadır.
Akut Sinüzit
Soğuk algınlığı, alerji, burun kemik eğriliği, mantar kaynaklı sinüs enfeksiyonları, burun içinde yer alan tümör ve polipler, kistik fibroz, dişte apse, diş eti iltihaplanması gibi nedenlerle oluşmaktadır. Bakteri nedeniyle enfeksiyon gelişimi çok ilerleye müddetçe bir haftalık süre zarfında tedaviye cevap alınır.
Kronik Sinüzit
Uygulanan tedavilere rağmen 12 hafta ve daha fazla sürede yanıt vermeyen sinüslerin iltihaplanarak şişmesi durumudur. Kronik burun akıntısının görülmesi, koku ve tat alma duyularında azalma, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, sinirlilik hali, yüz bölgesinde ağrı en yaygın görülen belirtilerdir.
Sinüzit Belirtileri
Aşağıda sıralanmış olan belirtiler sinüzit hastalığının temellerini oluşturmaktadır:
- Burundaki tıkanma
- Yüz bölgesinde yoğun basınç hissi
- Gözler ve çevresinde ağrı
- Ateşlenme
- Başın öne eğilmesi sonucu artış gösteren baş ağrısı
- Ağız bölgesinde özellikle dişler ve diş etlerinde ağrı
- Sürekli devam eden öksürme hali
- Ağız kokusu
- Mide bulantısı
- Burundan renkli ( sarı,yeşil renklerde) akıntı gelmesi
- İştahsızlık ve halsizlik
Sinüzit Nedenleri
- Üst solunum yollarında enfeksiyon oluşumu
- Alerjik durumlar
- Burun kemiği ve kıkırdaklarında eğrilik
- Geniz eti büyümeleri
- Değişik hava basınçlarına maruz kalınması ( suyun derin noktalarında yüzme, uçak seyahatleri nedeniyle v.b.)
Sinüzit Tedavisi
Sinüzit, diğer hastalıklara göre ilaç tedavisine ve cerrahi müdahalelere kolay yanıt veren bir hastalıktır. Bakteri varlığı nedeniyle oluşan sinüzit tedavisinde antibiyotik kullanımı önerilirken, alerjik durumda oluşan sinüzit tedavisinde antihistaminik ilaçlar tercih edilir. Bu süreç burun kanallarının açılmasına yardım edici spreylerle desteklenir. Sinüzit tedavisinde ilgili doktor tarafından önerilen ilaçlar aksatılmadan düzenli olarak uygulanmaktadır. Aksi halde söz konusu hastalığın sürekli tekrarladığı gözlemlenecektir. Vücudu dinlendirmek, sıvı tüketimini arttırmak, bulunulan ortamı belirli aralıklarla havalandırmak, serinletici ve içinde bulunulan bölgenin nem dengesini sağlayıcı cihazlar kullanmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
İlaç ve diğer tedavi yollarından beklenen sonuçların elde edilememesi durumunda cerrahi müdahale aşamasına geçilebilinmektedir. Kronik sinüzit olarak adlandırılan bu süreçte hastalara “Endoskopik Sinüs Cerrahisi” ,”Balon Sinoplasti Cerrahisi” yöntemlerinden biri uygulanmaktadır. Işıklı endoskop kullanılarak kanal yolları kontrol edilir. Tıkanıklığa neden olan anatomik problemler ortadan kaldırılır. Sinüs ve hava geçişine yardımcı olan kanallar açılır. Cerrahi müdahaleler 13 yaş ve üzeri tüm hastalara yapılabilmektedir.
Çocuklarda Sinüzit
Çocuk hastalarda ilaç tedavisine yanıt alınamaması durumunda ameliyat ile müdahale gerekebilmektedir. Kronik sinüzit sorunu yaşayan, göz etrafında ağrı hisseden, sinüzit hastalığı probleminin yanında geniz etine sahip olan ve tekrar eden bademcik iltihaplanmaları yaşan çocuklar için bademciklerinin alınması maalesef nihai çözüm olamamaktadır. İlaç tedavisi uygulanmış, bademcik ameliyatı olmuş olmasına rağmen istenen cevabın alınamadığı çocuk hastalarda kronik sinüzit tedavisinde uygulanan endoskopik sinüs ameliyatı uygulanması gerekmektedir. Ameliyatın amacı sinüs kanallarını açıp sinüs kanallarını temizlemektir.
Sinüzitten Korunma
- Alerjik durumlarda tedavi ihmal edilmemelidir.
- Gribal şikayetlerde tedavi süreci KBB doktoru kontrolünde ilerlemelidir.
- Burun kemik ve kıkırdaklarındaki eğrilikler gerekli muayeneler yapıldıktan sonra hastanın anatomik yapısı göz önünde bulundurularak tedavi edilmedir.
- Kapalı ortamlarda bulunulan mekan belirli aralıklarla havalandırılmalıdır.
- Rüzgarlı havalarda ağız ve burun bölgesi kapatılmalıdır.
- Burun içinde kuruluk olması durumunda nemlendirici sprey kullanılmalıdır.
- Hava değişimlerine uygun kıyafetler tercih edilmelidir.
- Bol su tüketilmelidir.