Boyun Kitleleri Ankara
İnsanlar boyun kitlesini fark ettiklerinde endişelenmekte ve böyle bir durum karşısında çoğunlukla doktora başvurulmaktadır. Boyun kitleleri basit görülen enfeksiyon olabileceği gibi boyun ve baş bölgesi odaklı tümörde
Boyundaki kitleleri hafif bir enfeksiyon olabileceği gibi boyun çevresi kaynaklı tümör olarak da görülmektedir.
Boyun Kitlesi Nedir ve Nasıl Oluşur?
Çene ile köprücük kemikleri arasında kalan alan boyun olarak adlandırılmaktadır. Boyunda görülen şişlikler kistik bir kitleye veya bu kitlenin aniden büyümesine ya da enfeksiyon nedeniyle gelişmiş bezelere bağlı olarak meydana gelebilmekte ayrıca bezelere (lenf) yayılan ve bezeleri tutan iyi ya da kötü huylu tümörlere de bağlı olabilmektedir. Tiroid, gırtlak, kas dokusu, tükürük bezleri vb. boyun bölgesinde bulunan organlarda görülen hastalıklarda da ilk bulgu boyunda şişlik meydana gelmesidir.
Boyun şişliği daha çok bezelerde görülmekte olan enfeksiyonlar nedeniyle oluşmaktadır. Normal koşullarda boyunda oluşan kitleler gözle görülememekte ve el ile tutulamamaktadır. Boyundaki lenflerin büyümesinin ve şişliğe yol açmasının temel sebebi enfeksiyonlardır. Boyun bölgesine doğrudan yerleşerek şişliğe neden olan enfeksiyon hastalıkları, baş ve boğaza yakın olan diş, ağız, sinüs vb. bölgelere de yerleşerek boyun şişliği oluşturabilmektedirler. Bu enfeksiyonlar çoğunlukla ağrılı olup hızlı bir şekilde büyümekte ve birden fazla olabilmektedirler. Bu gibi nedenlere ek olarak doğuştan gelen kistlerde boyunda şişliklere neden olabilmektedir. Bu kistler ağrısız, renginde ve boyutunda uzun yıllar çok fazla bir değişiklik olmayan kitlelerdir. Tümör zararlı ve kafa ile boğaz çevresindeki bezeler üzerine yayılmışsa ve bezelerde buna bağlı olarak bir değişikli söz konusu ise kitle bütün halinde ve taş gibi sert olmaktadır.
Ne Yapmalı Ne Zaman Doktora Başvurmalı?
Lenf bezlerinin çoğu boyun ve çevresinde bulunmakta olup genellikle çocuklarda daha çok üst solunum yolu rahatsızlığı geçirenlerde elle hissedilen şişlikler olmaktadır. Geçirilen rahatsızlıklara bağlı olarak boyundaki bezelerde görülen şişlikler tedavi ile gerileyeektir.
Çocukların boyunlarının ince olması da bu lenf düğümlerinin kolay hissedilmesinin diğer bir sebebidir. Lenf bezlerindeki ve herhangi bir enfeksiyona bağlı olmaksızın meydana gelen üzerinde kızarıklık ve renk değişikliği olan ağrılı şişlikler ile tedavi edildiği halde büyüyen ve giderek sayısı artan kitlelerde zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerekmektedir.
Çocuk yaşta veya ileriki yaşlarda boyun ve çevresindeki bezelerde görülen şişliklerin ve hızlı büyümelerin kötü huylu tümör olabileceği unutulmamalıdır.
Boyun kitlelerinin oluşmasının nedenleri doktorun yaptığı ilk kontrol veya muayenede tespit edilmeyebilmektedir. Kitlenin oluşma nedenleri yapılan ilk muayenede tespit edilememişse, kitlenin ne zamandan itibaren olduğu, hastanın yaşı, vücudun diğer bölümlerinde benzer şişliklerin olup olmadığı kitlenin tanı ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Kitlenin ayrıntılı bir şekilde kulak burun boğaz doktorunca muayenesi ve tetkikleri (kan, tomografi, ultrason incelemeleri vb.) yapıldıktan sonra uygulanacak tedavi yöntemlerine ve kitlenin durumuna ilişkin ilk tanılar ortaya çıkmaktadır.
Yapılan tetkikler sonucunda nadir de olsa kesin bir teşhis konulamamakta ve bu durumda kitleden bir sıvı alınarak patolojik incelemeye gönderilmektedir. Burada da kesin bir sonuç elde edilememesi durumunda lenf bezesi tamamen yerinden çıkartılarak incelemeye gönderilmektedir. Bütün bu tetkik ve bulguların sonuçlarına göre başka kliniklerden de ek tetkikler istenebilmektedir.
Boyun Kitlelerinin Tedavisi Nasıldır?
Boyun kitlelerinin tedavisi daha çok kitlenin neden oluştuğuna göre belirlenmektedir. Eğer hafif enfeksiyonlara bağlı bezelerde bir büyüme söz konusu ise 10-15 günlük antibiyotik tedavisi yeterli görülmektedir. Tedaviye düzenli bir şekilde devam edilmesi halinde ağrılar azalmakta, kitle küçülmeye başlamakta ve 2-3 haftalık bir süre zarfında komple kaybolmaktadır. Sürekli olarak bu tür hastalık geçiren ve küçük yaşlardan itibaren boyunda görülen şişliklerin küçülmesi ve tamamen kaybolması uzun zaman almaktadır.
Tüberküloz vb. enfeksiyonlar nedeniyle boyun bezelerindeki büyümelerin tedavisi uzun sürmekte ve özel tedavi yöntemleri gerektirmektedir. Eğer kitle doğuştan gelen kist biçimindeki bir kitle ise tedavi daha çok kitlenin tamamen alınması yöntemi ile yapılmaktadır.
Yapılan muayeneler ve tetkikler sonucunda boyun kitlelerindeki büyümelerin sebebinin kötü huylu bir tümör olduğu tespit edilirse boyundaki lenf bezlerinin çıkarılmasını gerektiren bir cerrahi operasyon söz konusu olacaktır. Operasyon sonrasında hastanın kemoterapi veya radyoterapi alması gerekebilmektedir. Ayrıca lenf bezlerindeki büyüme sistemsel bir hastalığa bağlı ise bu kitlelerin tedavisine onkoloji veya dahiliye kliniklerinde devam edilmektedir.
Baş ve boyun bölgesinde bir kitle görülmesi halinde zaman kaybetmeden bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulması gerekmektedir.