Bademcik ve Geniz Eti Hastalıkları

Bademcik ve Geniz Eti Hastalıkları Ankara

Bademcikler boğaz girişinde dil kökünün her iki tarafında, genizde ve dil kökünde olmak üzere 3 ayrı bölümde yer almaktadır. Sırasıyla “Damak Bademcikleri”, ”Geniz Eti” ve “Dil Kökü Bademcikleri” olarak adlandırılmaktadırlar. Bademcik ve geniz etimiz vücudumuzun bağışıklık sisteminde görevlidir. Bağışıklık sistemimizin zaman zaman yorgun düşmesi çeşitli bulaşıcı hastalıklara maruz kalmamıza neden olmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonu ilk sıralarda yer alan bulaşıcı hastalıklardan biridir. Üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde en sık karşılaşılan ise bademcik ve geniz eti enfeksiyonlarıdır. Bahar aylarında daha sık karşılaşılan bu enfeksiyon kalabalık ve küçük mekanlarda daha çok bulaşıcı hal almaktadır.

Bademcik ve Geniz Hastalıklarının Çeşitleri Nelerdir?

  • Kronik ve Akut Enfeksiyonlar
  • Bademcik ve Geniz Etinde Büyüme
  • Bademcik Kanseri
  • Bademcik Veremi
  • Bademcikte Taş Oluşumu (Tonsillolitiazis)

Bademcik ve Geniz Eti Hastalıklarının Belirtileri Nasıldır?

Hastalarda karşılaşılan halsizlik, yüksek ateş, yutkunma problemi, baş ağrısı, karın ağrısı, öksürük ve burun akıntısı gibi belirtiler bademcik ve geniz eti hastalıklarının en temel habercileridir.

Bademcik ve Geniz Eti Hastalıklarında Tedavi Yolları Nelerdir?

Daha çok çocuklarda görülen bademcik ve geniz eti hastalıklarında tedavi sürecinde “Kulak Burun Boğaz” doktoru takibinde olmak önemlidir. Enfeksiyon sırasında alınan boğaz kültürü sonucuna göre antibiyotik tedavisine başlanır. Enfeksiyonun sık tekrarlanması cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmasına neden olur.  Hastalar nefes almakta, yemek yemekte, uyumakta ve normal hayatlarına devam etmekte zorluk çekerler. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen aşamalarda uykuda nefes durması, kalp yetmezliği ve bunlar gibi ciddi problemlerle karşılaşılabilir.

Bademciklere ve Geniz Etine Hangi Durumlarda Cerrahi Müdahale Yapılır?

  • Uyku apnesi, uykuda solunumun sık sık durması
  • İlaç tedavisi uygulanmasına karşın yılda 6 kez ve üzeri ateşli bademcik iltihaplanması yaşanması,
  • Yüksek ateş nedeniyle havale geçirilmesi
  • Bademcik ve geniz etlerindeki büyüme nedeniyle üst solunum yollarında tıkanma,
  • Yutma güçlüğü
  • Bademcik çevresinde apse oluşumu
  • Tümör şüphesi
  • Bademciklerde aşırı şişkinlik
  • Sürekli boğaz ağrısı şikayeti

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatına Engel Durumlar Nelerdir?

Hastaların ameliyat sırasında akut enfeksiyona maruz kalmamış olması arzu edilir. Ancak bademcik çevresinde hayati önem taşıyan mikrobik bir durum varsa zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir. Küçük dilinde anatomik bozuklukları ve yarık damağı olan hastalara geniz eti ameliyatı önerilmemektedir. Ameliyat sonrasında sorun yaşatabilecek hastalıkları olan bireylerin ameliyat öncesinde doktorları ile iletişimde olmaları, gerekli kontrolleri yaptırarak tedbirli davranmaları ve ön değerlendirmenin doktor ve ekibi tarafından dikkatle yapılması gerekmektedir.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatları Hangi Yaştan İtibaren Yapılabilir?

Bademcik ve geniz eti hastalıkları büyük oranda çocuk hastalarda görülse de yetişkin hastalarda da       aynı belirtiler olabilir. Belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte minimum 3 veya 4 yaş üzeri tüm bireyler cerrahi operasyondan geçebilir.

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatlarının Riski Var Mıdır?

Gelişmekte olan teknoloji ve ileri teknikler sayesinde bademcik ve geniz eti ameliyatlarında risk minimum düzeye inmiştir. Ameliyat sonrasında kanama ve ağrı beklenen durumlardır. Kanamanın boyutu ameliyatı takip eden  24 saatlik süre için önem arz etmektedir. 10-12 günlük süre aralığında ağrılar en düşük seviyeye inecektir. Çocuklarda bu sorunlar en az derede hissedilir.

Ne Tür Teknikler Kullanılır?

En sık kullanılan teknik halk tabiriyle “Bademcikleri Aldırmak” tır. İleri teknoloji kullanılarak uygulanan yöntemler Koblasyon, Lazer, Radyofrekans, Koter ve Termal Weling System olarak sıralanabilir. Her teknik kendi avantaj ve dezavantajları doğrultusunda farklılık gösterebilmektedir. Ameliyat olan bireylerin 2 hafta süreyle baharatlı, sert, sıcak yiyeceklerin ve gazlı, asitli içeceklerin tüketilmemesi gerekir. Dondurma tüketiminin tavsiye edilmesi ise çocuklar başta olmak üzere tüm hastalar için bu ameliyatın en sevilen noktasıdır.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi