Nazal Polip

Nazal Polip Ankara

Nazal Polip Nedir?

İnsan vücudundaki organ ve dokuların birçoğunun (akciğer, ağız, mide, sinüsler vb) içi hava doludur. Burun etrafındaki kemikler içerisinde yer alan boşluklara “sinüs” adı verilmektedir. İnsan vücudundaki bu boşlukları dolduran ve hücrelerden meydana gelen ince doku tabakaları bulunmaktadır. Bu doku tabakalarından dışarıya sarkan normal dokulara göre farklı büyüyen et şeklindeki dokulara polip denilmektedir. Bu yapı içi boş olan tüm doku ve organda gelişmekte ve bulunduğu alana göre isimlendirilmektedir. Örneğin kulak, bağırsak, mide vb. polipi gibi.

Burun iç bölgesi ile ağzın birleştiği ve burun bölgesinde bulunan sinüslerin iç kısmındaki zarar gören dokulardan polipler gelişmekte ve buna “Nazal Polip” adı verilmektedir. Bu yapılar, burun iç bölgesine uzanan, hareketli olan ve dokunulduğunda ağrı yapmayan dokulardır.

Nazal Polipler Nasıl Oluşmaktadır?

Bu yapıların oluşumuna ilişkin herhangi bir bilgi olmayıp konu ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Bu yapının oluşmasında varsayılan en önemli sebep burun iç bölgesi ile ağzın birleştiği ve burun bölgesinde bulunan sinüs boşluklarının iç kısmındaki zarar gören yapıların devamlılığından kaynaklandığıdır. Bu hasarlara neden olan etkenlerin ise enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar olduğu varsayılmaktadır. Bazı tehlikeli maddeler ile sürekli temas halinde olunması ve kalıtsal nedenler polip oluşumuna neden olmaktadır. Bu şartların tek başına veya hepsinin birlikte olması polip oluşumuna neden olmaktadır.

Nazal Polipler Ne Yapar?

Bu yapılar burun içerisinden geçmekte olan havanın akımını engelleyerek burunda tıkanıklığa neden olmaktadır. Burun tıkanıklığının yanı sıra diğer bir hastalık olup olmadığına bağlı olarak burunda akıntılara neden olabilmektedir. Görülen burun akıntısının büyük bir bölümü genize doğru olmakta ve buda astım krizlerine neden olmaktadır. Burun tıkandığı için burundan hava alma engellendiği için koku alınamamakta ya da çok az düzeylerde alınabilmektedir. Sinüslerin dolmasına yada enfeksiyon gibi durumlara yol açarak baş ağrılarına neden olabilmektedir.

Yukarıda sayılan rahatsızlıkların yanı sıra soluk alıp verme işlemini engellediği için horlama ve uyku apnesi ile boğazın iltihaplanmasına ve grip vb. hastalıkların uzun sürmesine neden olmaktadır. Eğer bu rahatsızlık için önlem alınmaz ve doktora gidilmezse uzun vadede hastanın daha farklı hastalıklarla karşı karşıya kalması kaçınılmazdır.

Nazal Polipler için Ne Yapılmalı?

Bu yapılar vücutta görülmeye başladıktan sonra kendiliğinden yok olmaları mümkün olmamaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisi için kesinlikle kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır. Doktor hastalığın muayenesi için öncelikle normal koşullarla endeskop denilen cihazla (ince, ışık ve kamera bulunan) muayene yapmaktadır. Doktor gerek görmesi halinde bazı testler, filmler ve bilgisayarlı tomografi isteyebilmektedir. Eğer muayene sonucunda ameliyat gerekli görülürse burun çevresi ile sinüzitlerin tomografik araştırması kesinlikle yapılmalıdır. İlk başlangıç safhasında veya çok küçük olduklarında ilaç tedavisi ile küçültülebilirken büyük oldukları zaman ameliyatla alınabilmektedirler.

Nazal Polip Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Bu ameliyat teknolojik gelişmelerle birlikte önemli farklılıklar göstermiş bilgisayarlı tomografik cihazlarla milimetrik görüntüler alınarak bu görüntüler üzerinden müdahale edilebilmektedir. Önceleri ağız içerisinden veya yüz bölgesinden yapılan cerrahi operasyonlar günümüzde burun içerisinden yapılmaktadır. Endoskopik yöntem denilen teknolojik yöntemle cihaz üzerinde bulunan kamera ve ışık yardımıyla monitör kullanılarak burun içerisinde girilip oradaki sinüsler ve zararlı dokular alınmaktadır. Operasyonla dokular alındıktan sonra burun içerisi iyice kontrol edilerek gerektiğinde müdahale edilmekte ve hava boşluklarının (sinüs) standarda dönmeleri sağlanmaktadır. Operasyon lokal anestezi ile yapılabildiği gibi genel anestezi ile de yapılabilmekte olup bu operasyonlara Endoskopik Sinüs Cerrahisi denilmektedir. Bu yöntemde kullanılan teknolojik aletler sayesinde beyin ve göz gibi önemli organlarda oluşabilecek sorunların önüne geçilmektedir. Bu yeni ve teknolojik yöntemler hem vücuttaki mevcut yapıların bozulmasını önlemekte hem de hastalığın tekrarlanma olasılığını düşürmektedir. Bu operasyonda herhangi bir kesi işlemi yapılmadığı için dışarıdan dikiş izi vb. de görülmemektedir.

Nazal Polip Ameliyatının Tehlikeli Yönleri Nelerdir?

Bu tür ameliyatlarda en fazla görülen problem ameliyat esnasında veya sonrasında meydana gelen kanamalardır. Ancak teknolojik gelişmeler ve yöntemlerle kanayan kısımlara müdahale edilmekte ve kanama başarılı bir şekilde engellenebilmektedir. Ameliyat sonrası tampon kullanılmamakta ve çok fazla tercih edilmemektedir. Ancak burun ve etrafında önem arz eden organlar yer aldığı için çok sık olmasa da bazı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bu koplikasyonlar;

  • Göz sinirine ve küresine hasar verilmesi
  • Beyin zarı delinmesi
  • Büyük damar yaralanmaları
  • Beyin dokusunun hasar görmesidir.

Nazal Polip Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Bu ameliyat sonrası burun içinin düzenli bir şekilde yapılması ve pansuman edilmesi önem arz etmektedir. Tampon kullanılmamasından dolayı hastalar kısa süre içinde taburcu edilmekte ve ameliyat sonrası birkaç günde bir doktora görünülmesi gerekmektedir. Yapılacak olan pansumanlar ameliyat koşullarına ve doktorun seçimine göre değişiklik göstermektedir. Doktorun belirttiği tedaviler uygulanmalı ve burun için verilen ilaçlarla burun iyice yıkanmalıdır.

Nazal Polip Ameliyatı Sonuçları Nasıldır?

Bu rahatsızlık sonucu ameliyat olan hastalardaki başarı oranı %90 ve üzeridir. Başarı oranı astım, alerji vb. hastalıklarla birlikte görülen ve sürekli olan hastalarda düşmektedir. Bu tür rahatsızlık görülen kişilerde rahatsızlık her şeye rağmen oluşabilmekte ancak uygulanan ilaç tedavisi ile rahatsızlık geciktirilebilmektedir. Ameliyat gerektiği durumlarda tekrarlanabilmektedir.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi