Burun Tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Tedavisi Ankara

Burun tıkanıklığı yaşam kalitesini azaltan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Beynimizden kalbimize tüm organlarımızın işlevselliğini engelleyen burun tıkanıklığı bitkinlik, yorgunluk, aşırı uyuma isteği, horlama, koku ve tat almada bozukluk, geniz akıntısı, boğaz kuruması ve boğaz ağrısı gibi belirtilere de yol açmaktadır. Burun tıkanıklığı sorunu ile karşı karşıya kalan hastalar sağlıklı yaşam standartlarına ulaşmakta zorlanmaktadır.

Burun tıkanıklığı üst solununum yolu enfeksiyonları, burun yapısında görülmekte olan anatomik bozukluklar, burnun her iki yanında bulunan nazal konka bölümlerinde büyüme, burnun arka tarafında yer alan geniz eti büyümesi, burun kıkırdağında eğrilik bulunması, polip, tümör gibi nedenlerle oluşmaktadır.

Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Nezle

Burun tıkanıklığının en sık rastlanan geçici nedenidir. Burun akıntısı ve halsizlik belirtileri eşlik eder. Sıvı tüketiminin arttırılması, ilaç takviyesi ve istirahatle kısa sürede atlatılabilmektedir.

Allerjik Durumlar

İlgili maddenin allerji yapıp yapmadığı kişinin bağışıklık sistemine bağlıdır. Gerekli testler ile tespit edilen allerji durumu burun içi spreyler, allerji ilaçları ve burun etlerindeki şişliklerin radyofrekans  yöntemi kullanılarak küçültülmesi ile kontrol altına alınabilmektedir.

Burundaki Yapısal Bozukluklar

Burun çatısındaki ve aksındaki eğrilikler, burun eti anormallikleri (alt konka bozuklukları, orta konka bozuklukları) ve kıkırdak-kemik septum eğrilikleri bunların en sık görülenleridir. Lazer, radyofrekans, konkaların submükoz rezeksiyonu(traşlanması), septorinoplasti gibi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Polipler

Burun mukozasının allerjik ve immünolojik yapısı nedeniyle normalde burunda olmaması gereken içi ödemli mukozal çıkıntılardır. Kişiler genellikle burunlarının her iki bölümünden de nefes almakta zorlanmaktadırlar. İlaç tedavisine cevap vermeyen poliplere cerrahi müdahalede bulunulur.

Damla ve Sprey Bağımlılıkları

Burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan sprey ve damlaların doz aşımı durumunda burun bağışıklık kazanacak sprey ve damlaların etkisi azalacaktır. Söz konusu durumda sprey ve damla kullanımı durdurulmalı, uygun ilaç tedavisi ve radyofrekans yöntemiyle burun içindeki büyüyen etler küçültülüp hastanın rahat nefes alması sağlanmalıdır.

Tümörler

Burunda yer alan tümörler iyi veya kötü huylu olabilirler. KBB uzmanına başvurularak gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Burun kanaması, koku alma problemi, yüz ağrısı, kanlı ve kötü kokulu burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Hekim tarafından, şüphe edilen olumsuz durumların giderilebilmesi için hastadan tomografi yada MR çektirmesi istenebilir. Tedavi planı için burun içindeki tümöral kitlelerden biyopsi alınarak kesin tanının konması gerekir.

Sinüzit

Yüz kemiklerinin içerisindeki, kafatasının ağırlığının azaltılmasını sağlayan, kafa içindeki organları travmaya karşı koruyan, sesin rezonansını sağlayan hava dolu boşluklara paranazal sinüsler denir. Bu sinüslerin içerisinde iltihabi sıvı birikmesi durumu sinüzit olarak tanımlanır. Burun içerisine yapmış olduğu akıntı nedeniyle burun etlerini şişirir ve nefes yollarının tıkanmasına neden olur. Ateş, halsizlik, baş ağrısı, koku alma bozukluğu gibi semptomlar eşlik eder. Akut durumlarda ilaç tedavisi yeterli olurken kronik durumlarda ameliyat gerekebilir.

Buruna Yabancı Cisim Kaçması

Özellikle küçük çocuklarda ve mental yetersizliği olan kişilerde karşılaşılan durum oldukça acil bir durumdur. Burundaki yabancı cismin burundan nefes borusuna kaçması durumunda olay hayati boyut kazanır. En sık belirtiler; burun tıkanıklığı ve kötü kokulu burun akıntısıdır. Olay farkedildiğinde veya belirtiler ortaya çıktığında mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalı ve yabancı cisim çıkartılmalıdır.

Burun Tıkanıklığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir?

Hastanın şikâyetleri doğrultusunda yapılan tetkikler sonucu tespit edilen sinüzit, alerjik durumlar, burun etinde büyüme gibi sorunlar öncelikle ilaç tedavisiyle çözülmeye çalışılır. Burun etinde büyüme nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı ilaç tedavisine cevap vermezse burun etleri lazer, radyofrekans, submukozal rezeksiyon gibi işlemlerle küçültülerek solunum yollarının açılması sağlanabilir. Burunda nefes almayı engelleyen septum eğrilikleri uygun cerrahi düzeltilir. Tümöral durumlarda ise tanıya yönelik tedavi yaklaşımı uygulanır.

Burun Tıkanıklığında Cerrahi Müdahale Yolları Nelerdir?

Septoplasti ve Rinoplasti: Burnun orta bölümünde kıkırdak ve kemik eğriliğinin olması sonucu ortaya çıkan burun tıkanıklığı durumunda septoplasti uygulanır. Genellikle burnun iç kısmından yapılan septoplasti, eğriliğin çok ön ya da üst kısımda olması halinde açık teknik müdahalelerle yapılır. Burun çatısının eğri olduğu durumlarda tek başına septoplasti sorunu çözmeye yetmeyecektir. Bu durumlarda septoplasti ile birlikte rinoplasti de yapılması gerekmektedir.

Konkalara Yapılan Müdahaleler: Soluduğumuz havayı ısıtarak nemlendiren ve havanın sirkülasyonunu sağlayan konkalar sağlıklı alınan nefesin temelini oluştururlar. Çok fazla büyümeleri durumda burun tıkanıklığına yol açmaktadır. Aşırı büyüyen konkalar mikrodebrider, radyofrekans, submukozal rezeksiyon gibi çeşitli tekniklerle küçültülmektedir. Tüm bu müdahalelerdeki amaç mümkün olan en küçük boyutta ve normal görevlerini yerine getirebilen konkalara ulaşmaktır.

Adenoidektomi: Büyümüş olan geniz etinin alınması olarak bilinmektedir. Genellikle çocuk hastalarda gözlemlenen bu duruma yetişkinlerde de rastlanılabilmektedir. Bu müdahale şeklinde geniz etinin alınması ağızdan damak yukarı kaldırılarak yapılır. Kazıma yöntemiyle birlikte plazma yöntemi de günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır. Erişkinlerde gözlenmekte olan geniz etinin tümöral oluşumdan ayrımının yapılması için bu hastalarda biyopsi alınarak patolojik incelemelerin yapılması gerekmektedir.

Burun operasyonlarında her ne şekilde olursa olsun günümüzde kullanılan ileri teknoloji, mikro aletler ve anestezi teknikleriyle çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hücrelerimizin yaşama kaynağı olan oksijeni vücudumuza ulaştıran burun ile ilgili tıkanıklık sorunlarından kurtulan hastalarımız yapılan müdahaleler sonrasında birkaç günlük kısa bir süre içerisinde günlük hayatlarına devam edebilmektedir.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi