Geniz Akıntısı ve Allerji

Geniz Akıntısı ve Allerji

Burun ve sinüslerden boğaz bölgesine doğru olan mukus akıntısı “geniz akıntısı” olarak tarif edilmektedir. Mevsim geçişlerinde, kuru ve soğuk havalar ile kirli ve sisli havalarda, bağışıklığın düştüğü durumlarda solunum yollarında mukus adı verilen ve vücut için önem arz eden sıvı salgısının artması ile geniz akıntısı kendisini daha fazla hissettirmektedir.

Vücut; ağız içi, boğaz, burun, mide ve sindirim yollarında mukus adı verilen yapışkan sıvıyı üreterek kendini dış tehditlere karşı korumaktadır. Burun ve sinüsler normalin üzerinde bu sıvıyı üretirse geniz akıntısı meydana gelmekte ve böylece sinüslerden boğaz bölgesine doğru inen, kişide rahatsızlık yaratan bir akıntı hissi ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla mevsim değişimlerinde görülen allerjik reaksiyonlar, grip, soğuk algınlığı gibi durumlar nedeniyle oluşan geniz akıntısı kuru, soğuk, sisli ve kirli havalarda da görülmektedir.

Geniz Akıntısı Neden Olur?

  • Grip ve Soğuk Algınlığı: Hava sıcaklıklarının düşmesi ve ani sıcaklık değişiklikleri nedeniyle vücut direncinin azalması ve bağışıklığın zayıflamasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar artmakta ve bu rahatsızlıklar geniz akıntısına neden olmaktadır. Geniz akıntısı mide rahatsızlıklarına, ağız kokusuna, burun tıkanıklığına, koku alma bozukluğuna neden olmaktadır.
  • Sinüzit: Kafatası içerisinde bulunan ve burun bölgesine kanallarla ilerleyen, içerisinde hava dolu boşluklar olan sinüslerde iltihabi sıvı birikmesi sonucunda sinüzit adı verilen rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Sinüzit rahatsızlığı olan kişilerde baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve geniz akıntısı olmaktadır.
  • Allerjik Reaksiyonlar: Allerjik reaksiyonlar nedeniyle burundaki konkaların şişmesi ve fazla salgı yapması sonucu burun tıkanıklığı, sulu burun akıntısı, hapşırma, gözlerde sulanma ve kaşınma, geniz akıntısı gibi şikayetlerle ortaya çıkan burun rahatsızlığı allerjik rinit olup daha çok bahar mevsiminde oluşan polenler nedeniyle meydana gelmektedir.
  • Gebelik: Kadın vücudundaki hormonların hamilelik dönemlerinde değişiklik göstermesi bazı salgıların normale göre daha az ya da daha çok üretilmesine neden olmaktadır. Mukus denilen salgı da bu artış gösteren salgılardan birisidir. İdeal şartlarda ve sağlıklı kişilerde günde 1 – 2 litre seviyesinde salgılanan mukus sıvısı gebe kadınlarda daha çok salgılanmakta ve bu nedenle burun tıkanıklığı ve geniz akıntısına neden olmaktadır.
  • Sigara içmek: Sigara yalnızca akciğerlere değil vücudun büyük bir kısmına zarar vermekte olup çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bunlardan biri de solunum yolları mukozalarındaki hücrelere zarar vermesi sonucu üst solunum yollarının direncinin düşmesidir. Yalnızca sigara içenlerde değil sigara içen ortamda bulunan pasif içicilerde de solunum yolları mukozasındaki hasara bağlı geniz akıntısı oluşabilmektedir.
  • Yabancı cisimler: Burun içerisine yabancı bir cisim kaçması halinde vücut normalden daha fazla mukoza salgılayarak cismi dışarı atmaya çalışacak bu da burun ve geniz akıntısına neden olacaktır.

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

  • Boğaz bölgesinde gıcık hissi
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Balgam
  • Mide bulantısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Orta kulak enfeksiyonları

Geniz Akıntısının Tedavisi

Geniz akıntısından muzdarip olan hastaların kulak burun boğaz doktorları tarafından muayenesi yapılmalı, gerektiğinde çekilen tomografilerle burnun ve sinüslerin durumu incelenip değerlendirilmeli ve buradan çıkan sonuca göre tedaviye başlanmalıdır.

Eğer tomografi sonucunda kişide sinüzit varsa buna göre bir tedaviye başlanmalı ve müdahale edilmelidir. Kişinin alerjik bir rahatsızlığı söz konusu ise örneğin bahar nezlesi varsa bu kişilerde tedavinin doktor kontrolünde yapılması önem arz etmektedir.

Geniz Akıntısı için Evde Uygulanabilecek Tedaviler

  • Kaynatılmış ve soğutulmuş 1 lt su içerisinde bir tatlı kaşığı tuz ve karbonat karıştırılarak burun yıkaması yapılmalıdır
  • Mentol ve okaliptüs içeren ürünlerin kaynar su içerisine atılıp karıştırılarak 15-20 dk solunum yoluyla ağız ve burundan buharın içeri girmesi mukus hareketini hızlandırdığı gibi üst solunum yollarının temizlenmesini kolaylaştırmaktadır
  • Çok fazla sıvı tüketilmesi ile vücut mukusu ince ve sulu bir şekilde üretecek böylece geniz akıntısı hissi azalacaktır
  • Bulunulan oda içerisinde soğuk buhar makinesi çalıştırılmalı, ısı ve nem dengesi sağlanmalıdır
  • Polen, toz, sigara dumanı, hayvan kılı gibi allerjik etkenlerden uzak durulmalıdır
WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi