İşitme Kaybı Tedavisi Ankara
İşitme, ses dalgalarının kulak sistemini takip etmesi neticesinde işitme sinirleri yardımıyla sağlanır. İşitme kaybı, kulak kepçesi, kulak yolu, kulak zarı, orta kulak ve iç kulaktan oluşan kulak sistemin deformasyona uğraması nedeniyle ses dalgalarının algılanamamasıdır.
İşitme kaybı engeliyle karşılaşmış kişiler konuşma, anlama özelliklerindeki problemler nedeniyle hem bireysel hem de toplumsal sorunlar yaşayabilmektedir. İnsanların anlayabilme ve anlatabilme yeteneklerinin temel taşlarından olan işitme ile ilgili kayıp yaşayan bireyler çoğu zaman kendilerini toplumdan izole edebilmekte ve sosyal hayattan çekmektedirler. İşitme kaybı yaşayan bireylerin yaşam kalitelerindeki düşüş çok net gözlemlenebilir. İşitme kaybı sorunun çözülebilmesi için tüm hastalıklarda olduğu gibi erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Günlük hayat içerisinde konuşulanların sık sık tekrar edilmesi, yüksek sesle televizyon seyredilmesi, ses kaynağının zor tespit edilmesi, gürültülü ortamlarda konuşulanları anlamakta zorlanılması, göz kontağının kurulamaması durumunda konuşulanlara odaklanılamaması, konuşulanların duyulamaması esnasında sinir halinin yaşanması gibi belirtiler işitme kaybıyla karşı karşıya kalındığının kanıtlarıdır.
İşitme kaybı doğuştan oluşabileceği gibi ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilmektedir. Genel hatlarıyla 3 grupta sınıflandırılmaktadır. İletim tipi işitme kaybı dış ve orta kulak ile ilgili problemler; alım tipi işitme kaybı iç kulak, işitme siniri ve beyin ile ilgili hastalıklar nedeniyle meydana gelir. İşitme yollarının birden fazla bölgesinde kayıp olması halinde karışık tip işitme kaybı söz konusu olur.
İşitme Kaybı Nedenleri
Dış Kulaktaki Problemler
- Kulak içine yabancı cisim kaçması
- Kulağın kirlenmesi
- Kulak kepçesinde şekil bozukluğu
- Anatomik yapı nedeniyle dış kulak yolunun doğuştan kapalı olması
- Dış kulak yolunda iltihaplanma
- Dış kulak yolunda tümör oluşumu
Orta Kulaktaki Problemler
- Kulak zarının delinmesi
- Kulak zarının arka bölümünde sıvı depolanması
- Orta kulak iltihabı
- Orta kulak kemikçiğinde kireçlenme
- Travma
- Orta kulakta tümör oluşumu
- Metabolik hastalıklar
- Genetik hastalıklar
İç Kulaktaki Problemler
- İç kulak iltihaplanması
- Enfeksiyon
- Travmalar
- Yüksek ses düzeyine maruz kalma
- Zararlı ilaç kullanımı
- Yaşlılık
- Sinir tümörleri
- Yeni doğanda yüksek sarılık seviyesi
- Genetik yapı
İşitme Kaybı Tedavisi Nasıldır?
Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis çok önemlidir. Fiziki muayeneler ve odyolojik testler sorunun ana kaynağına kolaylıkla inmeye yardımcı olur.
Dış ve Orta Kulakta Tedavi Süreci
Orta kulaktaki enfeksiyonlar, tıkanıklar, travmaya bağlı kanamalar, kulak yolunda tıkanma, kulak zarındaki deformasyonlar örnek verilebilir. Orta kulaktaki enfeksiyon basta olmak üzere müdahale edilmeyen durumlarda süreç işitme kaybına kadar ilerleyebileceğinden sürecin dikkatle ve hızlı şekilde yürütülmesi oldukça önemlidir. İlaç ve cerrahi müdahalelere yeterli yanıt alınamazsa işitme cihazları ile destekleme yapılır.
Ani İşitme Kayıpları
Ani işitme kayıplarında çok yüksek sesle müzik dinlemek, gürültülü ortamlarda bulunmak gibi nedenlerle sorun yaşanır. Basınçlı oksijen tedavisi, damar genişletme ilaçları ve kortizon gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavi sürecine vitaminler ve diğer ilaç türleriyle takviye yapılır.
Yaşlılık Temelli İşitme Kayıpları
Bu tip işitme kaybında tedavi işitme cihazları eşliğinde yürütülür.
Doğum Temelli İşitme Kayıpları
Bu türde tedavi protez kulak, işitme cihazları ve implantlar yoluyla yürütülür.
Tedavi Sonrası Süreç Nasıldır?
İlaçla tedavi yöntemine cevap alınamayan durumlarda cerrahi müdahalelere başvurulur. Operasyonlar çocuk hastalarda genel anestezi, yetişkinlerde de genel ya da lokal anestezi şeklinde yapılır. Timpanoplasti, osikuloplasti, stapedotomi ile ilgili kulak ameliyatından sonra, hastalar genellikle geceyi hastanede geçirdikten sonra taburcu olurlar. Kulak tüpü ameliyatlarında ise hastalar aynı gün taburcu edilirler. İşitme cihazı ile ilgili müdahaleler kişiden kişiye değişmekte ve cihazlar işitme kaybının boyutuna göre ayarlanmaktadır. İşitme cihazlarının kulak kanalı içi kullanımları oldukça kolaydır. Hastalar gece, uyku öncesi cihazlarını çıkartıp ertesi gün kullanıma kaldıkları yerden devam edebilirler. Cihaz kullanan hastalarda yıllara bağlı olarak işitme kaybı ilerlemesi görülebilir. İltihaplanma durumlarına karşı yıllık doktor muayenesi önemlidir. İmplant ameliyatları ise orta kulak ameliyatlarına yakın özellik göstermektedirler. Yine işitme cihazlarında olduğu gibi implant ameliyatlarında da kişiye uygun ayarlamalar yapılır.